Residus d’una estada a la Xina

Tal com raja.

Tornem a les tecles! I ho fem des d’una mica més a prop. Som a l’illa de Saaremaa compartint llenguado, cervesa i “Vana Tallinn” (un destil.lat de 45 graus que també deuen fer servir per netejar maquinària pesada) amb uns pescadors del petit poble de Salme (Estònia).

Abans de tancar el capítol xinès, però, hem volgut rascar un cop més el pot de les essències del nostre quadern de bitàcora per rescatar algunes de les coses que vam apuntar el seu dia mentre recorríem la República Popular d’un extrem a l’altre. Són fragments descontextualitzats i pescats al vol. Entenem que són fotografies d’un moment concret i que, en certa manera, retraten aspectes del viatge que normalment no s’expliquen perquè el filtre del temps les relega a un segon terme.

Camperol a Jiaoqu (Hebei, Xina)

(…) Els xinesos no tenen por a la mort o no tenen consciència del “jo”, d’altra banda no conduirïen així.

(…) Les ruïnes de tova de Jiaohé són com deixar una mona de pascua una setmana fora de la nevera en ple mes d’agost.

(…) Aquests dies pedalant pel desert els nuclis humans s’oloren abans que no es veuen.

(…) Ja comença a ser un clàssic això de tenir les neveres dels comerços gairebé buides i les birres a fora torrant-se al sol.

(…) Un curiós ens ha manifestat la seva presència a l’exterior de la tenda de campanya rascant tota la flema i escupint-la posteriorment.

(…) ”Senyors grans” al bar, jugant al pedra, paper i tisora a crits… sembla ser l’esport nacional després del ping pong.

(…) Les nostres botes fan més pudor que una rata morta i molla. Morta i molla de fa dies.

(…) Està ple d’abocadors incontrolats a tocar de vivendes, molts xinesos viuen literalment entre merda i els la sua completament, és més, s’hi passegen en xancles.

(…) Si surt a la Lonely Planet mai serà tranquil, mai serà autèntic i mai estaràs sol. I molt menys si està protegit pels terroristes de la Unesco.

(…) Un arriba a la Xina pensant-se que es passarà el dia menjant “cerdo agridulce”, “rollitos de primavera” i “pollo con almendras”… res més lluny de la realitat.

(…) L’acte de defecar, per a molts xinesos de províncies, és tant banal com per a nosaltres rascar-nos el cap. No té importància i ho pots fer on vulguis, ningú et mirarà raro… Ens hi estem acostumant.

(…) La carretera G-207 segueix essent impressionant, una d’aquelles que t’alegres que no surti a les guies.

(…) La mania xinesa de no buscar la confrontació passi el que passi pot acabar amb els nervis d’un occidental destrossats.

(…) Seguim a l’estació central de Beijing volguent facturar les bicicletes cap a Moscou. Sóm exactament al mateix punt dramàtic que fa un parell d’hores. Pero ara estem més cabrejats i és més tard.

(…) Aquesta tarda odiava els xinesos… a tots! Perquè són incomprensibles i perquè no hi ha manera de saber què hòsties els passa pel cap… Després he vist tres ancians fent taixí i se m’ha arreglat la tarda, són tant complicats com entranyables.

Això és tot per avui.
Tornarem d’aquí uns dies amb la crònica del Transiberià i altres batalletes.

Energia per la maquinaria (Beijing, Xina)

 

Cast: Residuos de una temporada en la China.

Volvemos a las teclas! Y lo hacemos desde un poquito más cerca. Estamos en la isla de Saaremaa compartiendo lenguado, cerveza y “Vana Tallin” (un destilado de 45 grados que también deben utilizar para limpiar maquinaria pesada) con unos pescadores del pequeño pueblo de Salme (Estònia).

Antes de cerrar el capítulo chino, hemos querido rascar una vez más el bote de las esencias de nuestro cuaderno de bitácora para rescatar algunas de las cosas que apuntamos en su día mientras recorríamos la República Popular de un extremo al otro. Son fragmentos descontextualizados y pescados al vuelo. Entendemos que son fotografias de un momento concreto y que, en cierto modo, retratan aspectos del viaje que normalmente no se explican porque el filtro del tiempo las relega a un segundo plano.

(…) Los chinos no tienen miedo a la muerte o no tienen conciencia del “yo” de otra forma no conducirían asi.

(…) Las ruinas de adobe de Jiaohé son como dejar un pastel una semana fuera del frigorífico en pleno mes de agosto.

(…) Estos días pedaleando el desierto los núcleos humanos se huelen antes que no se ven.

(…) Uno llega a la china pensándose que se pasará el día comiendo cerdo agridulce, rollitos de primavera y pollo con almendras… nada más lejos de la realidad.

(…) Ya empieza a ser un clássico esto de tener los frigoríficos de los comercios casi vacíos y las cervezas a fuera tostándose al sol.

(…) Un curioso nos ha manifestado su presencia en el exterior de la tienda de campaña rascando toda la flema y escupiéndola posteriormente.

(…) ”Señores mayores” que en el bar juegan a piedra, papel y tijera a gritos, parece ser el deporte nacional después del ping pong.

(…) Nuestras botas huelen más que una rata muerta y mojada. Muerta y mojada de hace días.

(…) Está lleno de vertederos incontrolados a tocar de viviendas. Muchos chinos viven, literalmente, entre mierda y se la suda completamente. Es más, se pasean en chanclas por este escenario.

(…) Si sale en la Lonely Planet nunca será tranquilo, nunca será auténtico y nunca estarás solo. I mucho menos si está protegido por los terroristas de la Unesco.

(…) El acto de defecar, para muchos chinos de provincias, es tan banal como para nosotros rascarnos la cabeza. No tiene importancia y lo puedes hacer donde quieras, nadie te mirará raro… Nos estamos acostumbrando a ello.

(…) La carretera G-207 sigue siendo impresionante, una de aquellas que te alegras de que no salga en las guías.

(…) La manía china de no buscar la confrontación pase lo que pase puede acabar con los nervios de un ocidental destrozados.

(…) Seguimos en la estación central de Beijing queriendo facturar las bicicletas hacia Moscú. Estamos exactamente en el mismo punto dramático que hace un par de horas. Pero ahora estamos más cabreados y es más tarde.

(…) Esta tarde odiaba a los chinos… a todos. Porque son incomprensibles y porque no hay forma de saber que ostias les pasa por la cabeza… Después he visto tres ancianos haciendo taichí y se me ha arreglado la tarde, son tan complicados como entrañables.

Esto es todo por hoy. Volveremos de aquí unos días con la crónica del Transiberiano y otras batallitas.