Pedalo ergo endrapo (VIII)

El kale pache

Avui ens saltarem el principi de que a la cuina una bona presentacio, es el primer. I es que hi ha plats com el kale pache que no estan fets per alegrar la vista sino per satisfer els paladars mes exigents, que no es poc.

Kalle Pache a Esfahan (Iran)
Segurament no apareix a les guies ni als menus dels restaurants de mes exit entre la comunitat guiri, pero si als blocs de notes de bona part dels ciclistes que ens hem trobat. El kale pache es un menjar de “currela” i es pren per esmorzar, com es de menester, en locals on fa temps que no hi entra cap desinfectant. Ras i curt: un cap de xai bullit mes de 4 hores amb les potes i el seu propi greix servit amb pa i canyella. Boccato di cardinale.

El modus operandi te els seus trucs: cal llevar-se d’hora perque obren a quarts de 6 del mati, i aquella hora es quan trobem el millor “tall”. Un cop asseguts ens serviran l’abgoosht (el brou) en un plat metalic on afegirem pa de sangak que previament haurem trossejat. Despres s’encarrega la carnaca:

llengua – zaban
cervell – maghz
ulls – cheshm
galtes – banagoosht
pota – pache

Es comenta que als poc locuaços se’ls recomana llengua, als curts de vista, ulls, i aixi successivament. Nosaltres, per si de cas, sempre acabem amb mes potes i cervell al plat que cap altra cosa i per algo deu ser…

Kalle Pache, Esfahan (Iran)

Les cases de kale pache ofereixen les qualitats adequades per ser el local on es tanca la festa un diumenge al mati despres d’una llarga nit fent el carapula. Ara nomes falta que deixin fer una mica mes el carapula als iranians.

Cast: Hoy nos saltaremos el principio de que en la cocina una buena presentacion es lo primero. Hay platos como el kale pache que no estan hechos para alegrar la vista sino para satisfacer los paladares mas exigentes, que no es poco.

Seguramente no aparece en las guias ni en los menus de los restaurantes de mas exito entre la comunidad guiri, pero si en los blocs de notas de buena parte de los ciclistas que nos hemos encontrado. El kale pache es una comida de currela y se toma como desayuno, como es de menester, en locales donde hace tiempo que no entra ningun desinfectante. Raso y corto: una cabeza de cordero hervido mas de 4 horas con las patas y su propia grasa servido con pan y canela. Boccato di cardinale.

El modus operandi tiene sus trucos, hace falta levantarse temprano por que abren a las 5 y media y aquella es la hora en la que encontraremos la mejor materia prima. Una vez sentados nos serviran el abgoosht (el caldo) en un plato metalico donde anadiremos el pan de sangak que previamente habremos troceado. Despues se encarga la carnaca.

lengua - zaban
cerebro - maghz
ojos - cheshm
careta - banagoosht
patas - pache

Se comenta que a los poco locuaces se les recomienda lengua, a los cortos de vista, ojos y asi sucesivamente, nosotros por si acaso siempre acabamos con mas pata y cerebro que nada en el plato y por algo debe de ser…

Las casas de kalle pache ofrecen las ventajas adecuadas para ser el local de cierre de una fiesta un domingo por la manana despues de una noche haciendo el carapula. Ahora solo falta que dejen hacer un poco mas el carapula a los iranianos.


Eng: 
Today we’ll skip the principle that in the kitchen a good presentation comes first. There are dishes like kalle pache that are made not to satisfy the eye, but to satisfy the most demanding palates.

Maybe is not in the guidebooks nor in the menus of the most famous restaurants, but is written in many of the notebooks of the cyclists we have met here. The kale pache is a working class meal and is taken as a breakfast. A boiled sheep’s head with their feet and their own fat, served with bread and cinnamon. Boccato di cardinale.

The way of working has its tricks, you need to get up early as they open at half past five in the morning and this is when you will find the best meat. Once seated they will serve you the abgoosht (broth) in a metal plate where you will add the sangak bread previously chopped. After that you can order the meat. 

tongue – zaban
brain – maghz
eyes – cheshm
cheek – banagoosht
feet – pache

It is said that tongue is recomended for the less talkative, eyes for the shortsighted and so on. It must be for something that we allways eat more feet and brain than others…

Enjoy your meal!