Des de Van.

La Martina i jo hem arribat avui cap a les 2 de la tarda a Van, a l’Est de Turquia. Estem perfectament i no hem patit cap tipus de mal greu darrerament.

Ens acaben de trucar de Barcelona dient que pels mitjans circulen un munt d’informacions sobre nosaltres,  un suposat rescat a vida o mort al mig de la carretera fa un parell de dies, a Tatvan (on efectivament vam arribar un dia que feia bastant fred i l’entorn estava força nevat).

Despres de dues relliscades, degut al gel del paviment, i ja arribant al poble, vam decidir baixar de les bicicletes i fer l’ultim quilometre caminant. Cami del centre de Tatvan, uns homes ens van emplaçar a entrar en un poliesportiu per escalfar-nos una mica perque, efectivament, les temperatures eren baixes i teniem les mans força entumides (res fora del normal). Un cop a dins, ens van convidar a te i vam poder recuperar la temperatura normal i comode dels dits al costat d’una estufa.

Un d’aquests personatges, que es va presentar efectivament com a Fettah Yeşilyaprak (em va donar la seva targeta), ens va dir que era periodista del diari local de Tatvan (gazete13) i que si ens feia res explicar el nostre viatge davant d’una petita camera. Tambe ens va convidar a explicar com havia estat la ”freda entrada a Tatvan”. Ens va fer gracia i no li vam donar mes importancia.

Un cop enllestit, ens van indicar el cami al centre i vam anar caminant fins al local on haviem quedat amb un contacte de couchsurfing que teniem a la ciutat. Alla vam berenar, que es el que acostumem a fer despres d’un dia de pedalada. Efectivament, el Fettah va apareixer per la porta del local (per sorpresa nostra), ens va dir que la redaccio del diari era just sobre d’on erem, que havia vist les bicicletes fora i havia entrat a parlar una estona mes amb nosaltres. Mes tard va apareixer un tal Ali, que era el suposat director del diari i tambe vam estar parlant amigablement. Pot semblar extrany o sospitos que dos desconneguts s’interessin durant llarga estona per les histories que puguis explicar-los, pero gairebe 3 mesos despres de ser a Turquia, aixo ja et sembla el mes normal del mon. La gent es molt curiosa, hospitalaria i pregunta constantment.

Despres es van despedir i van marxar.

Ningu ens va convidar a res que no fos te al poliesportiu, ningu ens va acompanyar a cap hotel (perque tampoc ho vam demanar) i, sobretot, ningu ens va salvar de morir congelats perque tenim dos dits de front, i molt abans de preveure tal risc haguessim pujat en alguna de les furgonetes que molt amablement ens oferia la gent ja arribant al poble. Res d’hospitals tampoc.

Si avui hem arribat a Van en ferry des de Tatvan, es precisament per evitar un port de muntanya de mes de dos-mil metres que vam decidir no pedalar per tal de no comprometre la nostra integritat (malgrat no ens agrada moure les bicicletes d’altra forma que no sigui suant).

No hem pogut veure tots els enllaços que ens estan arribant per correu electronic (perque la pilota s’esta fent gran i sembla que no hi ha qui la pari) pero crec que hi ha un bon mosaic de redaccio, video i fotografia (vam donar al Fetah una de les targetes amb la direccio de la nostra web i, per tant, acces a les fotos).

Des d’aqui Van, volem, en primer lloc, tranquilitzar a tots els familiars i coneguts. Fins fa mitja hora estavem buscant algun local per sopar un kebab sense mes preocupacio que preparar l’etapa de dema.

En segon lloc, volem fer esment a la poca professionalitat de tots els mitjans de comunicacio que han participat en aquest desproposit. I que abans d’intentar localitzar-nos a nosaltres directament o a les nostres families per tenir informacio de primera ma, han preferit tirar pel dret i vendre la carn fresca i pudent per alimentar la bestia. A tots vosaltres us recomanem una mica de professionalitat i sobretot rigor informatiu. No cal ser gaire entes per saber que si algu esta apunt de morir per congelacio es dificil de convidar-lo a sopar una estona despres. Aqui falta una mica d’ofici senyors!

La noticia a Van no som nosaltres. Haurien de ser els centenars de persones que  encara viuen en tendes de campanya des de fa uns mesos, degut a l’intens terratremol que va patir la zona. Aqui les nits son terriblement fredes. Pero sembla que aixo ja no es noticia.

No tenim l’intencio de fer cap mena de declaracio mes a part d’aquesta que acabeu de llegir. Ens encanta la intimitat que teniem fins ara durant aquest genial periple i no volem perdre-la malgrat tot.

Sense mes dil.lacions, a tots els demes, us convidem a que seguiu llegint els nostres escrits.

 

Mateu Marcet i Martina Ribalta
21/gener/2010, Van (Turquia)

 

Cast: Martina y yo hemos llegado hoy hacia las 2 de la tarde a Van, al este de Turquia. Estamos perfectamente y no hemos sufrido ningun tipo de mal grave ultimamente.

Nos acaban de llamar de Barcelona diciendo que por los medios circulan un monton de informaciones sobre nosotros: un supuesto rescate a vida o muerte enmedio de la carretera hace un par de dias, en Tatvan (donde efectivamente llegamos un dia que hacia un frio intenso y el entorno estaba bastante nevado).

Despues de dos resbalones, debido al hielo en el pavimento, y ya llegando al pueblo, decidimos bajar de las bicicletas y hacer el ultimo quilometro andando. Camino del centro de Tatvan, unos hombres nos emplazaron a entrar en un polideportivo para entrar en calor, porque efectivamente las temperaturas eran bajas y teniamos las manos entumecidas (nada fuera de lo normal). Una vez dentro, nos invitaron a te y pudimos recuperar la temperatura normal y comoda de los dedos al lado de una estufa.

Uno de estos personajes, que se presento efectivamente como a Fettah Yeşilyaprak (me dio su targeta), nos dijo que era periodista del periodico local de Tatvan (gazete13) y que si nos importaria contar nuestro viaje delante de una pequena camara. Tambien nos invito a contar como habia sido la ”fria entrada a Tatvan”. Nos hizo gracia y no le dimos mas importancia.

Una vez concluido, nos indicaron el camino hacia al centro y fuimos andando hasta el local donde habiamos quedado con un contacto de couchsurfing que teniamos en la ciudad. Alli merendamos, que es lo que solemos hacer despues de un dia de pedaleada. Efectivamente, Fettah aparecio por la puerta del local (por sorpresa nuestra), y nos dijo que la redaccion de su periodico estaba justo encima de la panaderia donde nos encontrabamos, que havia visto las bicicletas fuera y que habia entrado para hablar un poco mas con nosotros. Mas tarde aparecio un tal Ali, que era el supuesto director del periodico y tambien estubimos hablando amigablemente. Puede parecer extrano o sospechoso que dos desconocidos se interesen durante largo rato por las historias que puedas contarles, pero despues de 3 meses en Turquia, esto te parece lo mas normal del mundo. La gente es muy curiosa, hospitalaria y pregunta constantemente.

Despues se despidieron y se fueron.

Nadie nos invito a nada que no fuera te en el polideportivo, nadie nos acerco a ningun hotel (porque tampoco lo pedimos) y, sobretodo, nadie nos salvo de morir congelados porque tenemos dos dedos de frente, y mucho antes de preveer tal riesgo nos hubiesemos montado en alguna de las furgonetas que, muy amablemente, nos ofrecia la gente ya llegando al pueblo. Nada de hospitales tampoco.

Si hoy hemos llegado a Van en ferry des de Tatvan, es precisamente para evitar un puerto de montana de mas de dosmil metros que decidimos no pedalear para no comprometer nuestra integridad (a pesar de que no nos gusta mover nuestras bicis de otra forma que no sea sudando).

No hemos podido ver todos los enlaces que nos estan llegando por correo electronico (porque la pelota se esta haciendo grande y parece que no hay quien la pare) pero creo que hay un buen mosaico de redaccion, video i fotografia (dimos a Fetah una de las targetas con la direccion de nuestra web y por lo tanto acceso a las fotos).

Desde Van queremos, en primer lugar, tranquilizar a todos los familiares y conocidos. Hasta hace media hora estabamos buscando un local donde cenar un kebab sin mas preocupacion que preparar la etapa de manana.

En segundo lugar, queremos hacer notar la poca profesionalidad de todos los medios de comunicacion que han participado en este desproposito. I que antes de intentar localizarnos a nosotros directamente o a nuestras familias para tener informacion de primera mano, han preferido tirar por el derecho y vender la carne fresca y apestosa para alimentar a la bestia. A todos vosotros os recomendamos un poco de profesionalidad y, sobre todo, rigor informativo. No hace falta ser muy entendido para saber que si alguien esta a punto de morir por congelacion es dificil invitarlo a cenar un rato despues. Aqui falta un poco de oficio senores!

La noticia en Van no somos nosotros. Tendrian que ser los centenares de personas que aun viven en tiendas de campana des de hace meses, debido al intenso terremoto que sufrio la zona. Aqui las noches son terriblemente frias. Pero parece que eso ya no es noticia.

No tenemos la intencion de hacer ningun tipo de declaracion mas a parte de esta que acabais de leer. Nos encanta la intimidad que teniamos hasta ahora durante este genial periplo y no queremos perderla a pesar de todo.

Sin mas, a todos los demas os invitamos a que sigais leyendo nuestros escritos.

 

Mateu Marcet i Martina Ribalta
21/gener/2010, Van (Turquia)

 

Eng: We have arrived today, arround 2 pm, at Van, in the Eastern Turkey. We feel perfect and we haven’t suffered any severe pain recently.

We just got a call from Barcelona warning us about the lots of informations that are on İnternet right now: a supposed rescue (to death) in the middle of the road two days ago in the way to Tatvan (where we, indeed, arrive in a snowy and cold afternoon).

After two slips (due to the frozen ice on the pavement), we decided to finish the last kilometer of our jurney walking. And almost in the city center of Tatvan, a group of men lead us to a sports center in order to warm us a little bit. We had our hands numb with cold but nothing unusual. Once inside, they offer us teas and we could recover the normal temperature of our fingers next to a stove.

One of this men, Fettah Yeşilyaprak (he gave me his business card), told us that he was a journalist from a local newspaper in Tatvan (gazete13) and ask us to answer some questions about our trip and the icy entrance to the city in front of his small camera. We did it without attaching importance to it.

Once done, we followed the way to the city center and we walked to a pastry shop, where we have to met our couchsurfing contact in the city. Fettah enter the place as well (to our great surprise) in order to chat a bit more with us. Also Ali, the supposed director of the newspaper. And after a while, they left.

Nobody invited us (except for the teas in the sports center) nor lead us to any hotel (we didn’t ask for it). But, most of all, nobody save us from die frozen because we have an ounce of common sense and before reaching that point we would have taken any of the vans that offerred us, very kindly, to bring us to the city center. Nothing about hospitals either.

Precisely, if we have taken the ferry boat today it has been just to avoid a very high road which, we considered, could have been dangerous (although we don’t like to put our bikes in other transports).

We haven’t been able to watch all the links we have received but from Van, we want to calm down our families and friends. Until half an our ago we were looking for a kebab without more worry than prepare our following stage.

And on the other hand, we would like to mention the lack of professionalism of the media that have taken part in this nonsense issue. Please, before writting sort of news like that, contrast them, at least, with us or our families. You should not be very expert to know that you cannot invite anybody for a dinner shortly afterwars being saved from die frozen. Come on!

İn Van we are not the main characters. There are still many people living in tents after the terrible earthquake that took place some months ago in the area. Nights are terribly cold here. But, sadly, newspapers are not interested in this matter anymore.

And finally, we don’t want to say anything more about that. We love to travel in the privacy and we invite you to keep reading our adventures!

 

Mateu Marcet i Martina Ribalta
21/gener/2010, Van (Turquia)