Pedalo ergo endrapo (V)

El meu perfil a la cuina es, generalment, el de caçador-recol.lector. Aixo vol dir que, si apreta la gana, es va al super i se surt amb la teca justa per fer un apat, ni mes ni menys. Quelcom que estigui preparat per mossegar en menys de 10 minuts i que es pugui cuinar sense complicacions ni sobresalts. La mala vida del treballador autonom m’ha dut a aquest estat: al meu pis de la nevera, els ingredients residents son un tub de wasabi a mitges , un pot de romesco caducat, mitja llimona seca, algunes fulles de julivert i iogurts dels meus companys de pis. Trist i fred.

Tot i aixi, la Martina, que es molt intrepida, m’ha emplaçat a escriure aquest text culinari a mi solet per primer cop. Aixi que sense mes dil.lacions…

Taller de Baklava

Ja des que vam entrar en territori historicament turc, als Balcans, hem anat ingerint, de manera compulsiva, aquestes delicioses pastes hiperglucemiques anomenades Baklava que, generalment, son fetes de pasta de full fina, festucs i/o nous i un munt de xarop de sucre. Doncs be, el 17 de novembre, atrapats burocraticament com estavem a Istambul, ens tirem a la piscina i muntem un taller de cuina no apte per a diabetics.

IMG_2400

A grans trets: s’empastifen unes 8 o 9 lamines de pasta de full amb una bona dosi de mantega (mes val que sobri que no que falti); es posen l’una sobre l’altre en una plata per al forn, previament ”enmantegada”; es cobreix amb nous trossejades o festucs i es corona tot plegat amb 8 o 9 capes mes de pasta de full i mantega. Es talla el conjunt en petites porcions i es deixa uns 30-35 min. al forn (a 280 graus).

IMG_2371

Paral.lelament es fa el xarop bullint un parell de gots d’aigua, un altre parell de gots pero aquest cop de sucre, el suc de mitja llimona i es deixa reduir fins a punt de caramel. Quan es te tot, es tira el xarop a sobre del que hem retirat del forn i ja nomes quedaran 4 hores inaguantables d’espera.

Segurament fareu be de fer un cop d’ull al seguent enllaç abans d’aventurar-vos-hi. Ah! I recordeu el tema de la supervisio dels adults, que a mi la Martina em va deixar 5 minuts solet i se’m va cremar l’invent de mala manera.

Que tinguin una bona cuina!

 

Cast: Mi perfil en la cocina es, generalmente, el de cazador-recolector. Esto significa que, si el hambre aprieta, se va al super y se sale con lo justo para llenar el buche, ni mas ni menos. Algo que este listo para morder en menos de 10 minutos y que se pueda cocinar sin complicaciones ni sobresaltos. La mala vida del trabajador autonomo me ha llevado a este estado: en mi piso de la nevera, los ingredientes residentes son un tubo de wasabi a medias, un pote de romesco caducado, medio limon seco, algunas hojas de prejil y yogures de mis companeros de piso. Triste y frio.

A pesar de todo, Martina, que es muy intrepida, me ha encomendado esta dificil tarea: escribir un texto culinario a mi solito y por primera vez. Asi que alla voy!

Taller de Baklava

Ya desde que entramos en territorio historicamente turco, en los Balcanes, hemos ido ingeriendo, de forma compulsiva, estas deliciosas pastas hiperglucemicas llamadas Baklava que, generalmente, estan hechas de hojaldre muy fino, pistachos o nueces y un monton de jarabe de azucar. Pues bien, el 17 de noviembre, atrapados como estabamos burocraticamente en Istanbul, nos tiramos a la piscina y montamos un taller de cocina no apto para diabeticos.

A grandes rasgos: se untan unas 8 o 9 laminas de hojaldre con una dosis generosa de mantequilla (mas vale que sobre que no que falte); se ponen unas encima de las otras en una plata para el horno previamente enmantequillada; se cubre con nueces troceadas o pistachos y se corona el cotarro con otras 8 o 9 hojas mas. Se corta el conjunto a pequenas porciones y se deja unos 30-35 minutos en el horno (a 280 grados).

Paralelamente, se hace el jarabe hirviendo un par de vasos de agua, otro par de vasos pero esta vez de azucar, el zumo de medio limon y se reduce a punto de caramelo. Cuando se tiene todo, se vierte el jarabe encima de la plata del horno que hemos sacado y, entonces, ya solo quedaran 4 inaguantables horas de espera.

Seguramente hareis bien en echar un vistazo al siguiente enlace antes de aventuraros. Ah! Y recordad el tema de la supervision de los adultos, que a mi Martina me dejo solito 5 minutos y se me quemo el invento!

Rico, rico!

 

Eng: Although in Barcelona my experience as a cook was quite limitated (my fridge is always empty and I only buy what I need), Martina, who is kind of intrepid, ask me to write (alone!) this post. So, here I go!

Baklava workshop

Since we enter the Balcans (that belonged, historically, to the Turkish territory), we started to eat, compulsively, this rich and sweet pastry chopped with walnuts or pistachio. But on November 17th, while being trapped in Istanbul, we realised that to prepare a tray of baklavas is much more easy that it could seem. Do you want to try?

Oh! And I would like to recommend you to check the oven often! Martina left me alone and I didn’t (that’s why our baklavas look so brown).

Enjoy!