Apunts de Ruta.

El 15 d’octubre deixem enrere els minarets de Sarajevo per fer en 8 jornades la botifarra mes llarga del que portem de viatge, uns 550 km. per territori serbi que ens deixaran el dia 22 a les portes de Sofia, en dominis tracis, a casa dels bulgars. 192 hores que us resumim a continuacio.

Gorazde

Sarajevo esta rodejada per les muntanyes olimpiques dels jocs d’hivern del 84 i aixo vol dir pedalar dur fins a perdre-la de vista. Just a la sortida ja ens espera un enorme cartell que ens dona la benvinguda a la republica SRPSKA, una zona que en realitat i sobre el paper no existeix, pero que t’adverteix que et trobes en dominis serbo-bosnis i per tant en “Territorio comanche”. El porc torna a estar als menus dels bars de carretera i la bandera eslava oneja de cada farola, sovint al costat dels retrats dels carnissers Ratko Mladic i Radovan Karadzic (als que esperem que els caigui ben aviat el pes de la justicia).

La primera nit despres d’una jornada d’alta muntanya la fem en una pensio de Gorazde (una illa musulmana en ple territori serbi) que ja coneixem gracies als genials  relats il.lustrats de Joe Sacco.

L’andema al mati, fem el cafe de rigor al local del Mirhet, on ell i la resta de parroquians ens fan cinc centims del pa que s’hi donava a Gorazde el 92 i de com la poblacio ortodoxa va abandonar d’avui per dema les seves cases per deixar via lliure als txetnics amagats a les muntanyes. No hi ha manera de pagar l’esmorzar. Seguim enfilant pel curs del Drina que ens dura fins a Visegrad i ja d’aqui fins a la frontera amb Serbia.

P1030581

El cafe del Mirhet (Jersei de ralles) a Gorazde.

 

Cuneta “Style”

Creuar una frontera per carreteres secundaries vol dir entrar sense efectiu de la moneda local, i per tant la primera nit l’acostumem a fer sempre d’acampada lliure al primer raco susceptible de clavar-hi 4 piquetes. En aquest cas a Mokra Gora, i despres de rodar de nit una bona estona nomes vam trobar una cuneta a pocs metres de la carretera. Primera nit sota zero!

P1030585

De Vodka i camioners.

Al motel d’Ovcar Banja els camioners serbis de la 307 truquen a la nostra porta per convidar-nos a fer el “te i les pastes”.

Estem parlant de molt vodka, cervesa i cinc camioners en avancat estat d’exhaltacio de l’amistat que s’albiren entre el fum del tabac. La vetllada dura mes o menys una hora sota l’estricta costum eslava de convidar-te a beure si o si. Ens parlen tots a l’hora i en serbi, fent cas omis a les nostres cares d’evident incomprensio. Finalment aprofitem un moment de distraccio (tal Ulisses a la cova del ciclop) per acostar-nos sigilosament a la porta i dir adeu amb els peus ja al passadis.

Llavors es quan un d’ells s’aixeca fent tentines i tuf de licor de patata i ens fa tres petons a cadascu… entenem que es el millor dels mals possibles i ens ho prenem com un visat de sortida autoritzat, per tant agafem les nostres ombres i ens en tornem fent esses a la 305, la nostra.

Carreteres secundaries.

De Krusevac a Nis vam anar per aquelles carreteres que al mapa apareixen per sota de les comarcals, i aqui es on vam trobar finalment l’essencia balcanica que veniem a buscar.

P1030632

L’est de Serbia es com caure de morros en una peli del Kusturica. El pragmatisme a vegades incomprensible i sempre falt de logica de la zona et brinda moments d’una poesia al mes pur estil Joan Brossa:

Zitkovac, placa major, 7pm.
Far-west total, sense pavimentar, carros tibats per rucs, gossos dormint arreu, cotxes trinxats al costat de BMW i d’altres vehicles amb bales de palla al damunt, venedors romanis de cols i pebrots que porten la mercaderia en una moto (estem parlant de moltes cols i molts pebrots)… I al mig de tot plegat un monument al partisa que s’ho mira tot plegat des d’un pedestal mes aviat baix defensat per un quiso arraulit pel fred, i fum… molt fum sembla que es epoca de cremar les males herbes, aixo, la boira i tot el que deixen anar els motors diesel dels anys 90… li acaba de donar a tot plegat un aire d’autenticitat molt guapo d’aquells que et fan sentir realment “fora de ruta” en un lloc on se suposa que ningu espera a dos ciclistes, i aquests moments son els mes guapos.

IMG_1561

 

Cast: El 15 de octubre dejamos atras los minaretes de Sarajevo para hacer en 8 jornadas la tirada mas larga de lo que llevamos de viaje, unos 550 km. por territorio serbio que nos dejaran el dia 22 a las puertas de Sofia, en dominios tracios, en casa de los bulgaros. 192 horas que os resumimos a continuacion.

Gorazde

Sarajevo esta rodeada por las montanas olimpicas de los juegos de invierno del 84 y esto quiere decir pedalear duro hasta perderla de vista. Justo a la salida ya nos espera un enorme cartel que nos da la bienvenida a la republica SRPSKA, una zona que en realidad, sobre el papel no existe, pero que te advierte que te encuentras ya en dominio serbo-bosnio, y por tanto en “Territorio Comanche”. El cerdo vuelve a estar en los menus de los bares de carretera y la bandera eslava ondea en cada farola, muy a menudo al lado de retratos de los carniceros de Ratko Mladic y Radovan Karadzic (a los que deseamos que les caiga el peso de la justicia bien pronto).

La primera noche despues de una jornada de alta montana la hacemos en una pension de Gorazde (una isla musulmana en pleno territorio serbio) que ya conociamos gracias a los geniales relatos ilustrados de Joe Sacco.

A la manana siguiente, hacemos el cafe de rigor en el local de Mirhet, donde el y el resto de parroquianos nos explican como estaban las cosas en el Gorazde del 92, y de como la poblacion ortodoxa abandono de la noche a la manana sus casas para dejar via libre a los chetniks que esperaban escondidos en las montanas. No hubo forma de pagar el desayuno. Seguimos escalando por el curso del Drina que nos lleva hasta Viserad y ya de aqui hasta la frontera con Serbia.

Cuneta Style

Cruzar una frontera por carreteras secundarias quiere decir entrar sin efectivo de la moneda local, y por tanto la primera noche la acostumbramos a hacer siempre de acampada libre en el primer rincon susceptible para plantar la tienda. En este caso, en Mokra Gora, y despues de rodar de noche un buen rato solo encontramos finalmente una cuneta a pocos metros de la carretera. Primera noche bajo cero!

De Vodka y camioneros

En el motel de Ovcar Banja los camioneros serbios de la 307 llaman a nuestra puerta para invitarnos a hacer el “te y las galletitas”.

Estamos hablando de mucho vodka, cerveza y cinco camioneros en avanzado estado de exaltacion de la amistad que se divisan entre el humo del tabaco. La velada dura mas o menos una hora bajo la estricta costumbre eslava de invitarte a beber si o si. Nos hablan todos a la vez y en serbio, haciendo caso omiso a nuestras caras de evidente incomprension. Finalmente aprovechamos un momento de distraccion (qual Ulisses en la cueva del ciclope) para acercarnos sigilosamente a la puerta y decir adios muy buenas ya con los pies en el pasadizo.

Entonces es cuando uno de ellos se levanta dando tumbos y desprendiendo tufo de licor de patata y nos hace tres besos a cada uno… entendemos que es el mejor de los males posibles y nos lo tomamos como un visado de salida autorizado, por lo cual cojemos nuestra estampa y volvemos a la 305, la nuestra.

Carreteras secundarias

De Krusevac a Nis fuimos por aquellas carreteras que en el mapa aparecen por debajo de las comarcales, y aqui es donde encontramos finalmente la esencia balcanica que ivamos buscando.

El este de Serbia es como caer de morros en una peli de Kusturica. El pragmatismo a veces incomprensible y siempre falto de logica de la zona te brinda unos momentos de una poesia al mas puro estilo Joan Brossa que te hacen sentir “fuera de ruta” en un sitio donde nadie se espera encontrar un par de ciclistas, y esto es lo que en realidad nos gusta mas.

 

Eng: (Road notes) From Sarajevo to Sofia we did one of the largest ways without stops. 550 km., mostly in Serbian territory, that lead us the 22nd of October in the doors of the Bulgarian capital. Here we leave you some short notes from that 192 hours.

Gorazde

Sarajevo is surrounded by many olimpic mountains , and that means to pedal hard for a while. The first night we got Gorazde, a muslim island in the middle of the serbian territory in Bosnia, where we found really nice people like Mitca (the owner of our hostel) and Mirhet a young guy that explained us how was the life in Gorazde during war times. By that time he had 10 years old and, sadly, he lost his father then.

We spent a really nice time in Mirhet’s cafe (near the Drina bridge) with him and the other customers that payed for our breakfast! You can read more about Gorazde in Joe Sacco’s Comic Book (Gorazde Safe Area).

Serbia

In Serbia we had great adventures! The second night, looking for a shower, we ended up in a motel where we shared vodka whith 5 serbian drunk truckers… You can’t imagine how hard is to say “enough!” to them!
Two days after, from Krusevac to Nis we took small roads and we really felt like being in a Kusturica’s gypsy film, authentic people and smells as well. We love to find places where two cyclists are not suposed to be! And ride through them!