Del banyador a l’anorak, Bosnia.

D’un dia per l’altre, fred, pluja, boira i Bosnia. Surts de l’ultramoderna i vigilada aduana croata per topar-te amb un “xiringuito”, 3 civils disfressats de policia, una bandera que ha vist millors moments i un quisso al mig de la carretera que obliga als cotxes a canviar de carril, ell no es moura, i els aduaners tampoc faran res al respecte. Ni falta que fa.

Ens segellen el passaport, pero si haguessim donat el carnet del Club Super3  no hagues canviat gaire l’ordre dels esdeveniments. Segell i cap a dins.

P1030409

Un posa el peu a Bosnia amb el cap ple de preceptes. Guerra, mines, chetniks, sang, obusos, setges, milícies i, al mig de tot plegat, població civil rebent pels quatre costats. Tot plegat molt fred i cru. Compteu quants cops heu sentit parlar de Bosnia en clau positiva. Quants cops sense parlar-ne amb la guerra pel mig? Pocs.

Entrem per un petit punt fronterer en zona de població majoritariament serbo-bosnia. Els primers quilometres fins arribar a Treblinje podem comptar amb els dits de la ma les cases que estan senceres i ens falten dits per comptar els impactes d’obús al mig de la carretera. (No són grans forats sinó marques molt superficials en forma d’estrella). Ja a Treblinje constatem rapidament que alguna cosa ha canviat, la gent et mira i et somriu, es una sensació que no vam tenir ni un sol dels dies que vam estar a Croacia (12 en total). Després del somriure, un – Do you speak english? – i aixo ja porta a un fotimer de preguntes, la gent és curiosa, oberta i cordial. Altres simplement et saluden al passar amb la bici, i un munt de cotxes toquen la botzina i treuen la ma per la finestra amb el polze amunt. Us podem assegurar que aixo és constant i durant tot el dia. Fins i tot han arribat a aturar el cotxe, donar-nos un suc de fruita i seguir la marxa. La primera nit al campament estavem euforics tot i el fred siberia que feia dins la tenda.

IMG_1328

Un 1 contra 1 a Treblinje amb el Marko.

L’endema a mig matí sortim de la zona serbo-bosnia per entrar en una de bosniana ja mes propera a Mostar. Saps que canvies de zona perque els cartells ja no son en cirílic i per que comencen els camps de mines, perque quan arribes als pobles hi ha mesquites enlloc d’esglésies ortodoxes. Apart d’aixo el tracte amb la gent segueix essent igual ja sigui en terreny catolic, musulma o ortodox, calurós i de benvinguda. L’idea de Bosnia que duiem a les alforges es va quedar a la frontera.

P1030402

La vall del Popovo

Pel que fa al paisatge, no us enganyo si us dic que la carretera de Mostar a Sarajevo es increiblement semblant a la que va de Berga a Guardiola de Bergueda, tot hi que amb algunes esllavissades més, molts minarets, un munt de cases en runes i sobretot cementiris. No surts d’un que ja has entrat en un altre.

P1030469

S'ha acabat el posar-se moreno (amb un minaret de fons).

El vent segueix bufant fort, i ara porta pluja, per sort a cada poble hi ha un establiment on per 2 marcs (1€) et prens un cafe turk ben calent i un bon burek acabat de fer.

Bosnia, aixi com l’ex-Yugoslavia en general es un garbuix tant gran que volem esperar a sortir-ne per… a grans trets intentar escriure’n el que n’hem pogut treure de tot plegat. Mentrestant. Cuideu-vos molt!

P1030460

Els camps de mines i el fred ens van portar a dormir en una caravana destartalada de lloguer la segona nit.

Cast: De un dia para otro, frio, lluvia, niebla y Bosnia. Sales de la ultramoderna y vigilada aduana croata para encontrar-te con un chiringuito, 3 civiles disfrazados de policia, una bandera que ha visto mejores momentos y un perro en medio de la carretera que obliga a los coches a canviar de carril, no se movera, y los aduaneros tampoco haran nada al respeto. Ni falta que hace.

Nos sellan el pasaporte, pero si les hubieramos dado el carnet de la biblioteca del barrio no hubiera cambiado mucho el orden de los acontecimientos. Sello y para dentro.

Uno pone el pie en Bosnia con la cabeza llena de preceptos. Guerra, minas, chetniks, sangre, obuses, sitios, milicias y en medio de todo, poblacion civil recibiendo palos por los cuatro costados. Todo ello muy frio y crudo. Contad cuantas veces habeis oído hablar de Bosnia en clave positiva. Cuantas veces sin hablar de ella con la guerra de por medio? Pocas.

Entramos por un pequeno punto fronterizo en la zona de poblacion mayoritariamente serbo-bosnia. Los primeros quilometros hasta llegar a Treblinje podemos contar con los dedos de la mano las casas que aún están enteras y nos faltan dedos para contar los impactos de obús en medio de la carretera. (No son grandes agujeros sino marcas muy superficiales en forma de estrella). Ya en Treblinje constatamos rapidamente que alguna cosa habia cambiado, la gente te mira y te sonrie, es una sensacion que no tubimos ni un solo de los dias en los que estubimos en Croacia (12 en total). Despues de la sonrisa, un – Do you speak english?- y esto ya lleva a un montón de preguntas, la gente es curiosa, abierta y cordial. Otros simplemente te saludan al pasar pedaleando, y un monton de coches que tocan el claxon y sacan la mano por la ventanilla con el pulgar arriba. Os podemos asegurar que esto es constante y durante todo el dia. Incluso han llegado a parar el coche, darnos un zumo de frutas y seguir la marcha. La primera noche en el campamento estavamos euforicos a pesar del frio siberiano que hacía dentro de la tienda.

Al dia siguiente a media manana, salimos de la zona serbo-bosnia para entrar en una de bosniana, ya mas cerca de Mostar. Sabes que cambias de zona porque los carteles ya no estan en cicilico y porque empiezan los campos de minas, porque cuando llegas a los pueblos hay mezquitas en lugar de iglesias ortodoxas. Aparte de esto el trato con la gente sigue siendo igual ya sea en terreno catolico, musulman o ortodoxo. Caluroso y de bienvenida. La idea que llevabamos de Bosnia en las alforjas se quedo en la frontera.

El viento sigue soplando fuerte, y ahora trae lluvia, por suerte en cada pueblo hay un establecimiento donde por 2 marcos (1€) te tomas un café y un buen burek acabado de hacer.

Bosnia, asi como la ex-Yugoslavia en general es un rompecabezas tan grande que queremos esperar a salir de aqui para… a grandes rasgos intentar escribir sobre lo que hemos sacado en limpio de todo. Mientrastanto. Cuidaros mucho!

Eng: Sudenly, cold weather, rain, fog, Bosnia. It’s hard to imagine what’s inside this country before to getting in. The only thing you can remember come from the news of many years ago (20), only bad news, war, mines, deads, chetniks, militia and lots of civilians suffering during a long period of time.

What we find after crossing the border, appart of a poor country full of muslim, orthodox and catholic cemeteries is a land of warm inhabitants who always give you a smile as an answer, full of curious people who encourage you when you are pedaling, or even they stop the car, give you a fruitjuice and follow their way again. That was strange coming from Croatia where nobody spoke with us in 12 days.

Definitely, Bosnia is a rare and complex puzzle, but we don’t feel strangers in there. We are enjoying it so much!